Surfing na falach dźwiękowych
17 lipca 2013, 10:15Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu (ETHZ) zaprojektowali lewitator akustyczny, dzięki któremu można np. zmieszać unoszące się w powietrzu substancje. Urządzenie składa się z 2 płytek: jedna jest generatorem fal, druga je odbija, przez co wytwarza się fala stojąca.
Co wpływa na to, ile wina trafi do kieliszka?
30 września 2013, 12:24Naukowcy wiedzą, że czynniki środowiskowe, np. wielkość talerzy, mogą wpływać na jedzenie, lecz dotąd nie badano szczegółowo ich oddziaływań na konsumpcję wina.
Psy rozpoznają znajome twarze na zdjęciach
20 grudnia 2013, 07:39Dotąd sądzono, że zdolność całościowego rozpoznawania cech twarzy (czyli twarzy jako takiej) jest typowa tylko dla ludzi, ewentualnie dla naczelnych. Tymczasem okazuje się, że psy rozpoznają znajome twarze na zdjęciach.
Uścisk dłoni pomaga określić wskaźnik przeżywalności pacjentów
27 lutego 2014, 10:42Kanadyjscy naukowcy stwierdzili, że uścisk dłoni pozwala ocenić siłę i jakość życia pacjentów z oddziałów intensywnej opieki medycznej.
Zespół eksplodującej głowy - mało poznane zaburzenie snu
7 maja 2014, 11:42Choć termin "zespół eksplodującej głowy" wydaje się mało poważny i kojarzy się raczej z horrorem klasy B, ludziom, którzy muszą z nim żyć, a właściwie próbować spać, wcale nie jest do śmiechu...
Dieta inaczej wpływa na mikrobiom samców i samic
30 lipca 2014, 12:01Identyczna dieta inaczej wpływa na mikroflorę jelit samców i samic. Wszystko wskazuje więc na to, że w przyszłości, próbując poprawić stan czyjegoś zdrowia za pomocą menu, trzeba będzie brać pod uwagę, czy jest to kobieta, czy mężczyzna.
Cukry przyczyną problemów pamięciowych
8 października 2014, 09:27Dojrzewające szczury, które wypijały duże ilości płynów, zawierających cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy w stężeniach odpowiadających popularnym napojom, miały problemy z pamięcią i zapalenie mózgu. Rozwijał się też u nich stan przedcukrzycowy.
Ile alergenu wyzwoli reakcję u 10% najwrażliwszych?
12 stycznia 2015, 11:32Naukowcy zidentyfikowali stężenia pięciu częstych alergenów pokarmowych, które wywołują reakcję u 10% wrażliwych na nie osób. Dzięki temu ostrzeżenia dla alergików, w przypadku których nie ma obecnie regulacji, będzie można zamieszczać w sposób bardziej systematyczny.
Jeden drink urody doda
4 marca 2015, 11:18Badania pokazały, że ludzie wyglądają atrakcyjniej po jednym, ale już nie po dwóch drinkach.
Szympansice częściej korzystają z dzid
15 kwietnia 2015, 10:43Szympansice częściej wykonują i korzystają z dzid w czasie polowania.